Fundacja Natus

O Nas

Fundacja została założona w Tarnobrzegu 2020 roku.
Dzięki profesjonalnym pełnomocnikom z terenu całego kraju jesteśmy w stanie zapewnić profesjonalną pomoc prawną w każdym województwie przed każdym sądem.
Wypracowane schematy i unikatowe rozwiązania oraz empatia na wysokim poziomie zapewnia gwarancję poczucia bezpieczeństwa i ochrony niezbędnej do przeprowadzenia wszelkich dostępnych procesów oddłużeniowych.
Zaufało nam ponad 10 000 osób z całej Polski.

Wysokie kwalifikacje zespołu

Ponad 10 lat doświadczenia

Pełne zaangażowanie w sprawę klienta

Parę słów o Fundacji NATUS

Fundacja NATUS powstała z głębokim zrozumieniem wyzwań, jakie niesie ze sobą zadłużenie. Działamy na rzecz rozwoju społeczności poprzez profesjonalne doradztwo, edukację finansową i skuteczne negocjacje z wierzycielami. Zaufało nam już wielu przedsiębiorców i konsumentów, którym pomogliśmy odzyskać kontrolę nad swoją sytuacją finansową, a tym samym – własnym życiem. Jesteśmy tu, abyś nie musiał stawiać czoła trudnościom sam. Daj nam szansę wspólnego pokonywania wyzwań finansowych!

Nasz zespół to grono specjalistów działających na terenie całego kraju, oferujących kompleksową pomoc w zakresie finansów. Współpracujemy z doświadczonymi pełnomocnikami, którzy zapewniają profesjonalne wsparcie na każdym etapie procesu, szczególnie w przypadku reprezentowania na rozprawach.

Fundacja NATUS składała już wnioski do każdego Sądu w kraju, co pozwala nam doskonale zrozumieć specyfikę i indywidualne wymagania każdej jurysdykcji. Dzięki tej wiedzy możemy efektywnie reprezentować interesy naszych klientów, dostosowując strategie do konkretnych warunków każdego sądu.

Zaufało nam wielu konsumentów i przedsiębiorców, a nasza skuteczność w przeprowadzaniu negocjacji oraz reprezentacji klientów jest dowodem na profesjonalizm i zaangażowanie naszego zespołu. Bez względu na skomplikowanie sytuacji finansowej, jesteśmy gotowi zapewnić wsparcie i pomoc w dążeniu do rozwiązania problemów zadłużeniowych.

Andrzej Ługowski

Prezes Fundacji NATUS

Andrzej Ługowski

a.lugowski@fundacjanatus.pl

Poznaj życiorys

Pomysłodawca, Fundator oraz Prezes Zarządu Fundacji NATUS, tematyką upadłościową zajmuje się od 2018 roku. Przeprowadził skutecznie ponad 2 000 spraw upadłościowych na terenie całego kraju, zna specyfikę każdego z 31 wydziałów upadłościowych.

Dzięki niebagatelnemu doświadczeniu oraz nowatorskim pomysłom jest w stanie znaleźć rozwiązanie na każdy problem dotyczący szeroko rozumianego procesu oddłużania.

Unikatowe schematy wychodzące poza sztywne ramy ustaw, zapewniają klientom poczucie bezpieczeństwa oraz komfortu psychicznego w trudnym procesie upadłościowym.

Od 2019 roku moderator największej grupy na Facebooku w Polsce dotyczącej upadłości konsumenckiej, liczącej ponad 12 000 użytkowników. Lista kontaktów w jego telefonie przekracza liczbę  10000 osób. Baczny obserwator polskiej sceny politycznej oraz kibic piłki nożnej od 10 roku życia.

Absolwent Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie w 2012 roku. W 2021 roku ukończył studia podyplomowe na kierunku prawo upadłościowe i restrukturyzacyjne na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie.

Uczestnik seminarium doktoranckiego dr hab. Anny Hrycaj, prof. nauk prawnych na Uczelni Łazarskiego w Warszawie prowadzonego przez Katedrę Prawa Gospodarczego Publicznego, Wydział Prawa i Administracji w grupie prawa upadłościowego i restrukturyzacyjnego.

Posiada certyfikat FCE z języka angielskiego na poziomie B1.

Prywatnie ojciec dwójki chłopców – Kacpra i Kamila, mąż góralki z Murzasichla, pasjonat prawa upadłościowego, który swoją pracę traktuję jako misję niesienia pomocy ludziom pokrzywdzonym przez niesprawiedliwy system bankowy.

Ewelina Obara - Latawiec

Adwokat

Ewelina Obara-Latawiec

kancelaria.obara@interia.pl

Poznaj życiorys

W latach 2007-2012 była studentem na kierunku prawo na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W czasie studiów zaangażowana była w pracę Prawniczego Koła Naukowego, świadcząc pomoc prawną pro bono. W latach 2011 –  2014 była studentem na kierunku bezpieczeństwo narodowe w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Ochrony im. Józefa Piłsudskiego w Warszawie.

W 2016 roku została  wpisana na listę adwokatów Izby Adwokackiej w Rzeszowie. Przez wiele lat współpracowała z kilkoma wiodącymi kancelariami w województwach podkarpackim, świętokrzyskim i małopolskim.

Swoją wiedzę, doświadczenie zawodowe w prowadzonych sprawach i zamiłowanie do prawa przekazywała słuchaczom jako nauczyciel prawa administracyjnego i  cywilnego w latach 2013-2017.

W 2016 roku chcąc wykorzystać zdobyte doświadczenie założyła własną Kancelarię Adwokacką, która aktualnie znajduje się pod adresem ul. J. Piłsudskiego 8, I piętro, pokój 10, 39-400 Tarnobrzeg.

Jako adwokat specjalizuje się w szeroko pojętym prawie procesowym, świadcząc profesjonalne usługi prawne. Posiada profesjonalną wiedzę z zakresu Prawa karnego, upadłościowego, cywilnego, spółek handlowych i administracyjnego. Prowadzi obsługę prawną osób fizycznych, firm oraz innych podmiotów gospodarczych.

Celem Kancelarii jest zapewnienie klientom rzetelnej i skutecznej pomocy prawnej w podejmowaniu trudnych decyzji. Klienci mogą być pewni starannego i rzetelnego wykonywania powierzonych zadań. Wszelkie działania podejmowane są z zachowaniem najwyższych standardów adwokackich. Świadczona pomoc prawna odbywa się z zachowaniem zasad kodeksu etyki zawodowej adwokatów, a informacje uzyskane od klientów są chronione tajemnicą zawodową.

Prywatnie żona i mama syna w wieku 3 lat. Zajmuje się działalnością społeczną. Interesuje się książkami i filmami o tematyce kryminalistycznej.

Zespół NATUS

Nasz zespół specjalistów jest gotowy, by pomóc Ci nawet w bardzo niekorzystnej sytuacji. Poznaj naszych ekspertów.

Justyna Gonciarz

mgr prawa
Justyna Gonciarz
j.gonciarz@fundacjanatus.pl

Poznaj życiorys

Absolwentka prawa na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II w Lublinie. Związana z Fundacją NATUS od początku jej powstania. Prawnik specjalizujący się w prawie upadłościowym i restrukturyzacyjnym.

Jako prawnik w Fundacji NATUS odpowiedzialna za przygotowanie ponad tysiąca wniosków o ogłoszenie upadłości, do wszystkich  wydziałów gospodarczych w ramach 31 sądów upadłościowych w kraju.

W codziennej pracy zajmuje się przygotowywaniem planów restrukturyzacyjnych dla przedsiębiorców, wniosków o układ konsumencki, wniosków o ogłoszenie upadłości dla osób  fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej, ale również prowadzeniem spraw i pełnym wsparciu klientów na wszystkich etapach postępowań. W swoim podejściu stawia na perfekcję w wyrażaniu myśli na piśmie, starając się by każde słowo było dopasowane do kontekstu  i oddziaływało efektywnie na czytelnika. Angażuje się we wszystkie detale tworząc nie tylko prawnie poprawne, ale i estetyczne rozwiązania.

W pracy stawia na holistyczne podejście, łącząc zdobytą wiedzę prawniczą i bogate doświadczenie z pasją do pomagania klientom w różnych sytuacjach życiowych. Ma świadomość, że  procesy upadłościowe i restrukturyzacyjne są wyzwaniem zarówno dla przedsiębiorców, jak i dla osób prywatnych, dlatego jej głównym celem jest zapewnienie kompleksowego wsparcia i skutecznych rozwiązań, zawsze dostosowując się do indywidualnych potrzeb klientów.

Poza światem prawa, miłośniczka zwierząt, literatury, polityki oraz tańca towarzyskiego, któremu oddała 12 lat życia. Zainteresowania pozaprofesjonalne dodają koloru, różnorodności i inspiracji, co przekłada się na bardziej kompleksowe, kreatywne  i unikalne podejście do życia i pracy.

Aleksandra Cąpała - Kałdon

Aplikant adwokacki
Aleksandra Cąpała – Kałdon
aleksandra.kaldon@fundacjanatus.pl

Poznaj życiorys

Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Tytuł magistra prawa obroniła w pracy poświęconej postępowaniu odrębnemu w sprawach
o rozwód. Ukończyła również studia licencjackie na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne. Aplikantka adwokacka III roku Okręgowej Rady Adwokackiej w Rzeszowie, gdzie zdobywa fundament wiedzy i pasji do pracy na rzecz sprawiedliwości. Doświadczenie i wiedzę z zakresu prawa doskonaliła nie tylko podczas studiów, ale również w czasie praktyk zawodowych m.in. w kancelariach adwokackich, Prokuraturze, Starostwie Powiatowym i Jednostce Wojskowej. Jej dotychczasowe doświadczenia w praktyce prawa umożliwiły jej rozwiniecie umiejętności analitycznych oraz skutecznego rozwiązywania problemów prawnych.

Współpracuje na różnych płaszczyznach z Fundacją NATUS od 2021 roku.

Jako prawnik w Fundacji NATUS jej celem jest nie tylko świadczenie usług prawnych na najwyższym poziomie, ale również budowanie zaufania i trwałych relacji z klientami poprzez skuteczność, zorganizowanie i profesjonalizm. Dzięki swojemu zaangażowaniu zapewnia obsługę prawną na bardzo wysokim poziomie.

Odpowiedzialna za kontakt z klientami oraz reprezentująca klientów podczas rozpraw na terenie całego kraju.

W codziennej pracy zajmuje się sprawami z zakresu prawa cywilnego, rodzinnego
i gospodarczego. W spektrum jej praktyki znajdują się również zagadnienia z zakresu szeroko pojętego prawa upadłościowego.

Prywatnie żona i matka dwójki dzieci – Stasia i Zosi. Miłośniczka dobrej kuchni. Jest osobą, dla której nie istnieją przeszkody których by nie pokonała.

Anna Gruchała

Anna Gruchała
a.gruchala@fundacjanatus.pl

Poznaj życiorys

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Posiada typowy umysł inżyniera – techniczny i analityczny. Przeprowadzanie dogłębnej analizy problemu i rozkładanie go na czynniki pierwsze to jej specjalność.

Z Fundacją NATUS związana od niedawna. Stawia pierwsze kroki w dziedzinie zagadnień prawnych, ale z należytą starannością podchodzi do realizacji powierzonych jej zadań.

Asystentka prawna w Fundacji odpowiedzialna za bieżącą obsługę i organizację biura, korespondencję z klientami, prowadzenie kalendarza oraz archiwizację akt klientów.

Perfekcjonistka, ceniąca sobie dobrą organizację, dyscyplinę, porządek i harmonię. Osoba racjonalnie myśląca, która nie kieruje się emocjami podczas rozwiązywania problemów. Jej pomysły zawsze oparte są na strategicznym planowaniu.

Prywatnie ogromna wielbicielka literatury true crime oraz opowiadań typu creepypasta, w szczególności podcastów Olgi Herring o tematyce najsłynniejszych zaginięć w Polsce od początku lat dziewięćdziesiątych.   Po pracy najwierniejsza fanka swojego psa Sofiny, członek związku krynologicznego. W przyszłości … hodowca psów rasowych i alpak.

Magdalena Polak

Magdalena Polak
m.polak@fundacjanatus.pl

Poznaj życiorys

Asystentka prawna odpowiadająca za doskonałą i sprawną pracę Fundacji NATUS oraz rozwiązywanie bieżących problemów organizacyjnych. Do jej zadań należy bieżąca obsługa biura oraz utrzymywanie kontaktów z klientami.

Od wielu lat zawodowo związana i pracująca u boku Prezesa stąd porozumiewa się z nim bez słów.

Zajmuje się wszystkim, czym nie chce zajmować się Prezes, aby on mógł robić to co ważniejsze.

Wcześniej długoletnia kierowniczka i managerka niejednego zespołu sprzedażowego.

Lubi mieć wszystko pod kontrolą a trudne zadania traktuje jako wyzwania, dlatego też bardzo ambitnie podchodzi do swoich obowiązków.

Prywatnie miłośniczka kwiatów i podróży – zwłaszcza tych górskimi szlakami.

Anna Przebieradło

Anna Przebieradło

a.przebieradlo@fundacjanatus.pl

Poznaj życiorys

Absolwentka kierunku filologii angielskiej o specjalizacji translatoryki na Uniwersytecie Rzeszowskim w Rzeszowie.

Swoją wiedzę z dziedziny prawa zdobywała pracując w renomowanej kancelarii adwokackiej w Warszawie.

Asystentka prawna z Fundacją NATUS związana od marca 2023 roku. W pracy najważniejsza jest dla niej dobra organizacja czasu pracy, skrupulatność oraz dokładność przy wykonywaniu powierzonych jej zadań.

Odpowiedzialna za sporządzanie wniosków o ogłoszenie upadłości konsumenckiej osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej. Jest autorką ponad 200 wniosków sporządzanych do wszystkich wydziałów sądów upadłościowych w Polsce.

Prywatnie fanka amerykańskich sitcomów oraz dobrych filmów akcji. Uwielbia piesze wycieczki w góry oraz zwiedzanie nowych miejsc na mapie Polski, w których można odpocząć na świeżym powietrzu i zresetować głowę.

Z kim współpracujemy?

Poznaj Pełnomocników, z którymi współpracujemy zajmując się sprawami w Fundacji NATUS.

Adwokat, Doradca Restrukturyzacyjny Damian Bogdański
E-mail: dbogdanski@wp.pl